Wat gaat de rente doen?

Hypotheekrentes kunnen per dag veranderen. Maar welke kant gaat die verandering op?

Banken kopen hun geld voor een belangrijk deel in op de ’kapitaalmarkt’ en passen daar hun hypotheekrentes op aan. Zodra de tarieven van de kapitaalmarktrente wijzigen heeft dat dus ook zijn invloed op de hypotheekrentes. Hieronder zie je met hoeveel de ‘kapitaalmarktrente’ is gaan afwijken sinds de banken voor de laatste keer hun tarieven voor 10-jaar-vaste rentes hebben vastgesteld.
En daaronder zie je hoe beide rentes zich de afgelopen maand hebben ontwikkeld.

Maar eerst even de renteverwachting:

 

Renteontwikkeling kapitaalmarkt

Zoals gezegd is de rente op de hypotheekmarkt mede afhankelijk van het verloop van de rente op de kapitaalmarkt. In onderstaande grafiek wordt dat mooi weergegeven. De groene lijn laat zien hoe de rente op de kapitaalmarkt zich de afgelopen maand heeft ontwikkeld en de rode lijn laat zien hoe de hypotheekrente daarop heeft gereageerd. 

 

Wat is de kapitaalmarktrente?

Op de kapitaalmarkt worden kredieten met een looptijd langer dan twee jaar verhandeld en de kapitaalmarktrente is de rente die voor deze kredieten geldt. Voor deze grafiek kijken we naar de ontwikkelingen van de 10-jaars vaste rente. Omdat geldverstrekkers het geld dat ze verstrekken ook op de kapitaalmarkt verkrijgen is de rente op de kapitaalmarkt een belangrijke indicator voor wat de hypotheekrente gaat doen. 

 

 

Disclaimer

Aan deze verwachting kunnen geen rechten worden ontleend.