Een eigen bedrijf en een hypotheek afsluiten

Wilt u uw hypotheek berekenen als ondernemer, bijvoorbeeld als zelfstandige of freelancer? Houd er dan rekening mee dat men de inkomsten van een eenmanszaak of onderneming anders beoordeelt dan een inkomen op basis van een vast contract. Het is niet voldoende om uw bruto inkomen op te geven en uw verdere financiële situatie te schetsen. U kunt uw hypotheek berekenen als ondernemer door uit te gaan van de jaarcijfers.

De jaarcijfers

ZZP’ers, zelfstandigen, freelancers, eenmanszaken en ondernemers dienen in principe de jaarcijfers van de laatste drie jaar te overleggen, om op die manier een ‘stabiel’ en gemiddeld inkomen aan te tonen. Geldverstrekkers zullen het laatste jaar daarbij over het algemeen aanmerken als ‘leidend’, wat betekent dat het uitgangspunt op basis van het gemiddelde nooit hoger mag worden dan de nettowinst van dat derde jaar. Bovendien weegt men de laatste jaren over het algemeen zwaarder mee dan de eerste jaren. Indien u nog geen drie jaar jaarcijfers heeft bestaat er sinds 1 december 2016 nog een alternatief. 

Het is sindsdien mogelijk om al bij 1 jaar jaarcijfers een hypotheek met NHG aan te vragen. Houd er rekening mee dat banken in veel gevallen rekenen met bijvoorbeeld 80% of 90% van het inkomen, om wat extra zekerheid in te bouwen. Om een NHG-hypotheek als ZZP’er aan te vragen dient één van de twee door de WEW aangestelde partijen een officiële berekening van het toetsinkomen te maken. 

Bij Attent-Limburg is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Ben je als zzp'er 1 of 2 kalenderjaren actief? Dan kun je bij ons hetzelfde lenen als in loondienst. Je mag je inkomen voor 100% meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Vraag naar de mogelijkheden bij André Daalmeijer. klik hier voor een afspraak te maken

 

 

 

 

Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie