Weinig kennis over nabestaandenpensioen

35% van de Nederlanders tussen 21 en 65 jaar weet niet van het bestaan van een partnerpensioen. Getrouwd of samenwonend betekent dit, dat veel partners geen weet hebben van hun rechten, mocht een van de partners komen te overlijden. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoek van de Stichting Pensioenkijker. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.164 personen tussen 21 jaar en 65 jaar.

Partnerpensioen is het nabestaandenpensioen voor de gehuwde partner/geregistreerd partner. Als iemand overlijdt die is gehuwd en pensioen opbouwt of heeft opgebouwd, wordt aan zijn echtgenoot of geregistreerd partner een nabestaandenpensioen uitgekeerd. Met toestemming van de echtgenoot/geregistreerd partner kan het pensioen overigens ook worden geruild voor een hoger ouderdomspensioen. Of dat verstandig is hangt natuurlijk van de omstandigheden af. Maar het is goed om te weten, dat het is toegestaan.

Bij veel pensioenfondsen kan ook de partner met wie u samenwoont maar niet bent getrouwd, als begunstigde voor het partnerpensioen worden aangewezen. Pensioenfondsen stellen vaak aan deze aanwijzing voorwaarden, zoals het hebben van een samenlevingscontract dat u en uw partner bij de notaris zijn aangegaan. Bij (echt)scheiding blijft een ex-partner vaak aanspraak houden op (een gedeelte van) het partnerpensioen.

Om inzicht te krijgen is de actuele situatie is van belang, dat er studie wordt gemaakt van uw huidige pensioenregeling(en). Dat werk nemen wij u graag uit handen. Zodat u precies weet waar u straks recht op heeft.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-06-2009. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie