Aanscherping hypotheekregels

Verplicht hypotheek aflossen

Als het aan de banken ligt, moet een woningkoper in de toekomst minstens de helft van het aankoopbedrag gaan aflossen op zijn hypotheek. Dit is de kern van een voorstel voor aanscherping van de regels voor hypotheekverstrekking.

Naast de aflosverplichting moet ook de verstrekking van een tophypotheek aan banden worden gelegd. Dit is een hypotheek die hoger is dan de aankoopwaarde van de woning. Het maximale leenbedrag zou moeten worden beperkt tot 112 procent van de woningwaarde.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vertelde onlangs dat het voorstel is afgerond en naar het Ministerie van Financiën wordt gestuurd. Het plan is een alternatief voor een voorstel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het plan van de toezichthouder is ingrijpender, maar richt zich vooral op de tophypotheek. Naast de aanscherping van het maximale leenbedrag tot 112 procent, wil toezichthouder AFM dat het deel boven de aankoopprijs van de woning in zeven jaar wordt afgelost. In het plan van de banken is de aflossing de eerste jaren lager.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-02-2011. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie