Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

13-08-2019

Is een studieschuld zichtbaar?

Er waren plannen voor een schuldverklaring van de DUO voor inzicht in de studieschulden bij het kopen van een huis, maar dat gaat niet door.

Een lening op je naam drukt het bedrag dat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Dat geldt dus ook voor een studieschuld. Maar deze schulden worden niet vastgelegd bij het BKR, dus zijn ze niet op te vragen door de banken. Een studieschuld kan hierdoor verzwegen worden, waardoor er naar verhouding een te hoge hypotheek kan worden verstrekt. Dit kan voor onwenselijke situaties zorgen. De schuldverklaring moest inzicht bieden, maar de Tweede Kamer ziet deze verklaring niet zitten.

Wat registreert het BKR?

Het Bureau Krediet Registratie registreert van alle Nederlanders de afgesloten kredieten.
De term krediet is een ruim begrip, want ook het rood kunnen staan op de betaalrekening staat geregistreerd. Ook een telefoonabonnement kan geregistreerd staan, omdat daar een 'afbetalingsregeling' in zit voor het gebruik van de telefoon. 
Voordat een bank een hypotheek verstrekt, gaan ze toetsen of ze jou het bedrag kunnen lenen. De gegevens uit het BKR kunnen doorslaggevend zijn.

Een studieschuld moet je zelf opgeven

Voor een studieschuld hanteert de DUO een gunstige terugbetaalregeling, maar het terugbetalen moet wel gebeuren. Het is dus logisch dat een studieschuld van invloed is op de maximale hypotheek. Bij het aanvragen van een hypotheek doe je er dus verstandig aan om de schuld eerlijk op te geven bij de adviseur. Zo voorkom je, dat je te zware lasten aangaat. 

Wat was de gedachte achter de studieverklaring?

Er is bewust voor gekozen om de studieschuld buiten het BKR te houden. De lening heeft namelijk een sociaal karakter. Dat klinkt inderdaad logisch, maar bij het aanvragen van een hypotheek heeft de lening een grote impact op wat je maximaal aan hypotheek krijgt op je inkomen. Voor meer duidelijkheid hierover waren er politieke plannen om het DUO een verklaring af te laten geven, zodat alle partijen meer inzicht zouden krijgen in de opgebouwde studieschulden per persoon. Woningkopers met een studieschuld moesten deze verklaring op kunnen vragen. Hieruit zou blijken wat de eigenschappen zijn en hoe groot de studieschuld nog is. Maar dat plan is dus afgeschoten.

Waarom moet je een studieschuld niet verzwijgen?

Voor de maximaal te krijgen hypotheek op je inkomen kan het wel of niet opgeven van de studieschuld een groot verschil maken. Hierdoor kan de neiging groot zijn om het opgeven van een studieschuld ‘per ongeluk’ te vergeten, maar weersta die verleiding. Het verzwijgen van de schuld kan echt problemen opleveren.

Mochten er ooit problemen zijn met het tijdig voldoen van je hypotheeklasten, dan zal de betrokken geldverstrekker uiteraard uitgebreid gaan onderzoeken wat daar de redenen van zijn. En indien op dat moment blijkt, dat de studielening niet werd opgegeven kan dat weer gevolgen hebben voor een eventueel verstrekte Nationale Hypotheek Garantie die dan mogelijk ongeldig kan worden verklaard. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens